Tat gulung (Dapur Farida)
BAHAN2
250 gm mentega(sebuku)
2 sudu gula aising
4 sudu besar susu pekat
3 sudu besar minyak sapi QBB@apa2 saja minyak sapi
1/2 sudu kecil vanilla
1/2 sudu kecil pewarna kuning
2 biji kuning telur
3 3/4 cawan tepung
Kuning telur(hiasan)
jem nenas
250 gm mentega(sebuku)
2 sudu gula aising
4 sudu besar susu pekat
3 sudu besar minyak sapi QBB@apa2 saja minyak sapi
1/2 sudu kecil vanilla
1/2 sudu kecil pewarna kuning
2 biji kuning telur
3 3/4 cawan tepung
Kuning telur(hiasan)
jem nenas
CARA2
1.pukul mentega,gula,minyak sapi,susu,vanilla,pewarna kuninh dan telur hingga kembang
2.masukkan tepung dan uli sebati
3.kalau tangan masih melekat tepung maka tambah la lagi sikit tepung
4.ambil pencetak semperit dan buat seperti semperit sepanjang yg boleh
5.ambil pisau pemotong kuih dan potong mengikut ukuran setiap 1 kuih sepanjang 7 cm
6.angkat potongan kuih tadi dengan spatula pastry
7.letak di tapak tangan dan letak inti nenas yg telah di bentuk terlebih awal sebelum membuat tart
8.gulung tart anda
9.rapikan tart anda biar nampak elok
10.sapu atas tart anda dgn kuning telur
11.panaskan oven pada suhu 200•c...
12.bakar menggunakan api bawah selama 10-15 minit mengikut oven anda
1.pukul mentega,gula,minyak sapi,susu,vanilla,pewarna kuninh dan telur hingga kembang
2.masukkan tepung dan uli sebati
3.kalau tangan masih melekat tepung maka tambah la lagi sikit tepung
4.ambil pencetak semperit dan buat seperti semperit sepanjang yg boleh
5.ambil pisau pemotong kuih dan potong mengikut ukuran setiap 1 kuih sepanjang 7 cm
6.angkat potongan kuih tadi dengan spatula pastry
7.letak di tapak tangan dan letak inti nenas yg telah di bentuk terlebih awal sebelum membuat tart
8.gulung tart anda
9.rapikan tart anda biar nampak elok
10.sapu atas tart anda dgn kuning telur
11.panaskan oven pada suhu 200•c...
12.bakar menggunakan api bawah selama 10-15 minit mengikut oven anda
No comments:
Post a Comment