Tuesday, 8 September 2015

Bluberry Cheese Tart

Pastri
(Azlita)

70gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart


Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. 
Ambil sedikit adunan dan masukkan dalam acuan dan tekan..gunakan alat penekan lagi mudah dan cepat.
Cucuk dengan garfu sebelum dibakar pada suhu    170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.

Filling
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.







Sebelum masukkan filling..jangan lupa paipkan sedikit jem blueberry dalam crust tadi.



Masukkan filling dan hias ikut suka.Bakar dalam suhu 170C selama 5 minit.

No comments:

Post a Comment