(Azlita)
70gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut.
Ambil sedikit adunan dan masukkan dalam acuan dan tekan..gunakan alat penekan lagi mudah dan cepat.
Cucuk dengan garfu sebelum dibakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Filling
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan filling dan hias ikut suka.Bakar dalam suhu 170C selama 5 minit.
No comments:
Post a Comment