Cotton Cheese Cake
(Sumber : emiliaputeri.blogspot)
Bahan A
250g cream cheese
50gm butter
100ml susu segar
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
1/4 sk garam
60gm tepung kek
20gm tepung jagung
Bahan B
140 kastor
6 biji putih telur
3/4 sk jus lemon
Cara-cara
Untuk adunan A: Cairkan cream cheese, butter dan susu dengan teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese.
Asingkan telur kuing dan telur putih. Seboleh-bolehnya jangan termasuk sedikit pun telur kuning dalam mangkuk telur putih tu. Telur putih letak dalam mangkuk adunan yang lebih besar.
Satukan tepung kek, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon dalam mangkuk adunan. Dan kemudian tuang adunan cream cheese dan gaul hingga sebati (guna senduk kayu atau sudu sahaja).
Untuk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih-buih (foamy). Lepas tu, tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). Pastikan sampai bertanduk, kalau tidak kek anda akan bantat okeh. Lama pun takpe sebab memang kena bertanduk.
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu dan kacau smpai sebati.
Bakar kek dlm kira-kira sejam (saya memang bakar 60 minit) dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C/325 degrees F.
No comments:
Post a Comment